FALKENBERGS NYA STADSDEL

MED HAVET SOM GRANNE

Första etappen av Bacchus med inflyttning sommaren 2018 är starten på en ny levande stadsdel i Falkenberg. Här planeras det för cirka 650 lägenheter i ett unikt läge med havet som granne.

Bacchus byggs på en konstgjord halvö som en gång i tiden skapades för att producera och lagra Sveriges behov av vin och sprit. Idag möjliggör samma halvö att vi kan bygga en helt ny stadsdel i en unik havsmiljö. En stadsdel med alltifrån småbåtshamn, badplatser, parker, caféer och livsmedelsbutik till förskola, skola och äldreboende.

Här finns också planer för en teater- och kongresshall med tillhörande restaurang samt en anläggning för idrottsevenemang. Bacchus har alla möjligheter att bli en levande stadsdel där Falkenbergare kan bada, umgås, äta, shoppa och uppleva nöjen endast en kort promenad från centrum. Precis intill havet, Skrea strand och Ätrans mynning.

Bacchus är också en symbol för ett Falkenberg i framkant. För en stad med framtidstro och handlingskraft. En plats för människor att längta till. En plats för människor att vilja bo på.

Välkommen du också.


VIN, SPRIT OCH

EN MASSA SAND

I mitten av 1970-talet slogs portarna upp till statliga Vin & Sprit AB:s nya anläggning i Falkenberg. För att fabriken skulle bli verklighet gav regeringen tillstånd till att bygga en konstgjord halvö vilket gav Falkenberg möjligheten att ta emot båtarna som skeppade vin och sprit från kontinenten.

För att skapa halvön användes totalt 280 000 m3 i form av sten, grus och sand. Hälften av massan bestod av sand från havsbotten som hämtades vid den danska ön Anholt och fraktades med sandsugningsbåt till Falkenberg. Båten körde dygnet runt, sju dagar i veckan under maj till november 1972 och levererade tre lass per dygn. Varje båtlast innehöll cirka 300 kubik vilket innebar drygt 460 turer med sand.

1976 stod anläggningen färdig och den blev framförallt en tappningsfabrik för vin men där blandades också whisky och glögg samtidigt som det distribuerades importerade drycker. När fabriken lades ned 1999 jobbade närmare 200 personer på Vin & Sprit i Falkenberg. Sen dess har lokalerna fyllts med nya företag som idag skapar arbetstillfällen för ännu fler.

Ända sedan Vin & Sprits sorti från Falkenberg har det funnits planer på att bygga bostäder på Bacchus. Nu blir det äntligen verklighet. Den konstgjorda halvön möjliggör byggnation av attraktiva bostäder i en unik miljö och samtidigt skapas en helt ny stadsdel som binder samman staden med havet.